Reglementen voor de Canicross:

 • Het gebruik van Canicross materiaal is verplicht, te weten heupgordel, elastische lijn en tuig
 • De hond dient minimaal 1 jaar oud te zijn en gezond
 • De hond dient sociaal te zijn naar mensen en andere honden of de baas dient de hond zodanig te begeleiden dat de hond geen overlast veroorzaakt voor andere deelnemers (mensen en honden).
 • Het is toegestaan om met 2 honden te lopen, mits de honden met elkaar verbonden zijn door middel van een splitlijn of neklijn, zodat de maximale spanbreedte maximaal 1 meter bedraagt
 • De Canicross start 10 minuten na de reguliere lopers, vertrek geschiedt individueel of in tweetallen iedere  15 seconden.

 Waterposten:

Halverwege de route en bij de finish zal er ook een waterpost voor de honden zijn.

 Verder handig om te weten

 1. Probeer je hond bij de start een beetje rustig te houden en houd voldoende afstand van andere lopers en honden. De honden zijn voorafgaand aan een wedstrijd extra opgewonden. Ze voelen onze spanning en de spanning van alle mensen en honden om hun heen. Hierdoor kunnen ze ook extra prikkelbaar zijn en feller reageren dan normaal. Zoek met je hond zo veel  mogelijk de ruimte op en ga bijvoorbeeld rustig wandelen, uitlaten en inlopen. Houd de starttijden goed in de gaten en zorg dat je op tijd bent, maar ga juist niet te vroeg naar de start met alle opwinding die daar heerst. Het komt behoorlijk chaotisch en onopgevoed over als er een grote groep canicrossers met blaffende hond staat bij de start. De speaker komt er dan niet eens meer boven uit.
 2. Wees vriendelijk en beleefd tegen andere mensen die zonder hond mee doen als je ze wil passeren. Kondig rustig en tijdig aan dat je eraan komt en dat je ze gaat passeren.
 3. Loop altijd rechts. Bij voorkeur wordt er links ingehaald zoals gebruikelijk is, tenzij rechts inhalen in de specifieke situatie handiger/ veiliger is. Communiceer vooraf altijd dat je gaat inhalen en hoe.
 4. Maak voldoende ruimte als je wordt ingehaald en houd je hond eventueel wat korter mocht dit nodig zijn. Dit geldt ook als je gaat inhalen. Zorg ervoor dat jouw hond andere lopers niet (letterlijk) voor de voeten loopt.
 5. Zorg ervoor dat jouw hond andere canicrossers met hun hond niet hindert. Houd de honden onderling uit elkaar, neem genoeg afstand van elkaar om vecht en mopper partijen onderweg te voorkomen. Zoals hierboven al is aangegeven, heerst er tijdens een wedstrijd net wat meer spanning. Honden zijn hier gevoelig voor en kunnen net wat prikkelbaarder reageren dan anders. Bovendien kan jouw hond heel vriendelijk zijn naar andere honden, maar andersom weet je dit niet. Niet elke hond kan even goed omgaan met andere honden die te dicht in de buurt komen.
  1. Wees je ervan bewust dat er mensen zijn die bang zijn voor honden. Houd je hond goed onder controle en te allen tijde ver genoeg bij de hardlopers (en toeschouwers) vandaan. Wees deze mensen niet tot last.
  2. Kijk vooruit en haal op tijd de lijn naar binnen om je hond bij je te houden. Laat de hond ook niet opspringen tegen mensen.
  3. Ruim hondenpoep ALTIJD op! Zorg ervoor dat je altijd een plastic zakje o.i.d. bij je hebt. Als je hond wat moet doen, probeer hem dan snel naar de bosjes of de berm te begeleiden. Het blijft een kwestie van je hond vooraf (extra) goed uitlaten en zijn behoeftes laten doen.
Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder