48e AVD Cross weer prima verlopen

Zaterdag 27 oktober 2012 werd in Dwingeloo de 48e AVD Cross en de 2e Dwingelderveld-loop gehouden. De omstandigheden waren prima: zon met een temperatuur van 8 graden.

De Dwingelderveld-loop ging om 11.00 uur van start. De routes voerden over verharde paden, langs en door heidevelden en bossen die er in een prachtig herfstdecor mooi bij lagen. De zon maakte er een schitterend schouwspel van. Onderweg waren er twee verzorgingsposten om de lopers van water te voorzien.
Maar liefst 11 canicrossers deden mee aan de loop van 7,5 km. Zij startten om de beurt. Hun tijden werden na afloop gecorrigeerd aan de hand van de starttijd per loper.

Helaas was bij de pupillen de opkomst magertjes. Enkele categorie├źn werden dan ook samengevoegd. De junioren-lopers leverden onderling prachtige strijd. Bij de mannen en vrouwen junioren A en senioren kwam een groep landelijke talentvolle lange afstandslopers aan de start. Zij hielden in Dwingeloo een trainingsweekend en namen deel aan de cross

Andrea Deelstra won voor de vijfde keer op rij de cross bij de vrouwen. Ondanks dat ze twee weken rust had gehouden na de marathon in Eindhoven. Voor haar is de AVD Cross natuurlijk erg speciaal. Ze is opgegroeid in Dwingeloo. Haar sponsor SDB is hoofdsponsor van de AVD cross.
Bij de mannen ging het heel hard, met steeds wisselende leiders. Edwin de Vries dacht de buit binnen te hebben, maar in de eindsprint liet het talent op de halve marathon zich toch in de luren leggen door Brian Kamstra uit Assen. Brian is junior A maar liep mee met de senioren.

Burgemeester Rikus Jager van Westerveld loste bij de mannen het startschot. Vervolgens heeft hij Andrea Deelstra gehuldigd voor haar zilveren medaille op het NK marathon twee weken geleden in Eindhoven. Ook sprak Jager waarderende woorden aan het adres van speaker Jan de Krijger. Jan nam helaas, na 35 jaar speaker op de AVD cross, afscheid . Hij gaat het wat rustiger aandoen gezien zijn leeftijd en gezondheid.

Het evenement was, op enkele verbeterpunten na, geslaagd. Ruim 300 deelnemers aan de start. Een goede aanloop voor de 50e editie, die in 2014 op de agenda staat.

De AVD Cross is voor de junioren, senioren en de masters, een onderdeel van de Noordelijke Cross Cup. De andere 2 wedstrijden die deel uit maken van deze competitie zijn de Kerstcross van Oranjewoud op 23 december en de Zac Freudenburgcross in Groningen op 27 januari. Zie voor meer informatie over de Noordelijk Cross Cup: www.runnerbase.nl/ncc

Foto’s, filmpje en flyer via onderstaande links:

Video (gemaakt door Johannes Dongstra) van de AVDcross +prestatieloop 2012

Foto’s (gemaakt door Johannes Dongstra)

Geef een reactie